Knihovnička Starého Krtka

KNIHOVNIČKA STARÉHO KRTKA si své jméno vypůjčila od Karla Marxe, který popisuje komunistické hnutí jako „starého krtka“ ryjícího pod povrchem kapitalistické společnosti, skrytého v jejím dějinném pohybu, tedy třídních bojích, jako její možné překonání.

Tato internetová knihovnička vznikla jako individuální projekt, který chtěl do českojazyčného prostředí uvádět překlady nových i starších komunistických textů ze zahraničí, které jsou zde jinak nedostupné. Od března 2012 se stává projektem kolektivu Přátel komunizace.

K přečtení v knihovničce není a ani nadále nebude kdeco, co má na sobě nálepku „komunismus“, ale pouze kritická teorie kapitalismu, tedy teorie jeho revolučního zrušení pojímaného jako zrušení kapitalistického výrobního způsobu i s jeho třídami – proletariátem a buržoazií – a komunizace společenských vztahů. Představa revoluce jako „osvobození práce“ a nastolení proletariátu coby absolutního správce zděděných společenských vztahů patří do minulosti a už tehdy nutně ústila v kontrarevoluci více či méně radikálního levicového reformismu (tradiční sociální demokracie, leninismus, trockismus, anarchosyndikalismus, stalinismus, maoismus…). Proto se v knihovničce mimo jiné setkáte s „Holandsko-německou“ a „Italskou komunistickou levicí“ a jejich „ultralevicovými“ pokračovateli, kteří se v minulosti kriticky střetávali s touto kontrarevolucí, a s díly tzv. komunizačního proudu, který se dnes pokouší o překonání limitů historické „ultralevice“.

Cestu k sociální revoluci nikdo nezná. Revoluce naší epochy vyvstane z třídních bojů naší epochy. Nezávisí na tom, jestli proletariátu někdo tak či onak přinese uvědomění nebo poskytne informace potřebné k dalšímu rozšíření boje a s ním spojenému růstu uvědomění. Proletariát není nevědomý a jeho boj přímo plodí vědomí korespondující s daným obsahem boje. Plodí i komunistickou teorii, která je navýsost praktická, protože je kritikou prakticky zakoušených limitů dnešních bojů a detekováním možnosti jejich překonání. Proto i tato knihovnička je svého druhu praktickou aktivitou, nakolik může poskytnout materiály pro analýzu a pochopení bojů minulých, které určily společenské podmínky dneška, i bojů žhavé současnosti.

http://kknihovna.wordpress.com/

Napsat komentář